Panel uživatele

Wasabi japonská (Eutrema japonicum) - Křen japonský

Wasabi  japonská (Eutrema japonicum) - Křen japonský

Hodnocení produktu: 4.7/5 (20x)

Vaše hodnocení:

Ať už jste příznivci japonské kuchyně, nebo jen rádi experimentujete s pikantními chutěmi, určitě čerstvé, doma vypěstované wasabi oceníte. Nastrouhaný kořen se výtečně hodí k sushi, nahořklá, lehce pálivá chuť totiž skvěle doplňuje chuť jemně nakyslé rýže. Chybět ale nemůže také u sashimi, což jsou kousky čerstvé ryby, popřípadě můžete ve wasabi pastě obalit burské oříšky. Vyhazovat však nemusíte ani listy s řapíky. Ty můžete přidat do salátů, k sobi nudlím nebo použít jako koření k masu. Nasekané se dají také naložit do slaného nálevu nebo například sójové omáčky. Používají se pak hlavně jako příloha k zelenině a polévkám.V Japonsku se wasabi už po staletí využívá jako přírodní antibiotikum, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní. Řada výzkumů navíc potvrdila, že obsažené látky posilují imunitní systém a působí jako silné antioxidany, ale jsou také účinné při prevenci různých druhů rakoviny a zpomalují anebo zastavují toxické účinky při klasické léčbě rakoviny chemoterapií. Wasabi obsahuje vitamín C, vlákninu, draslík, vápník a hořčík. Ostrá chuť je způsobena látkou izothiokyanát, který se uvolňuje z sinigrinu (glukosinolát obsažený v pletivu některých rostlin).

80 Kč

Dostupnost: Vyprodáno

Ve volné přírodě Japonska se rostlinka vyskytuje spíše v chladnějších hornatých oblastech, najít ji můžete v podrostu stromů a keřů především podél břehů potoků a říček. Miluje totiž vlhko. Poroste vám ale i v našich podmínkách. A pěstování není ani příliš náročné. Protože je však rostlinka mrazu odolná pouze do cca -12 °C, je lepší umístit ji do přenosné nádoby, kterou na zimu snadno přesunete do krytých nevytápěných prostor. Zvolte prostornou nádobu, aby mělo wasabi možnost dostatečně se rozrůst.

Tu pak umístěte na stinné místo, na přímém slunci japonský křen totiž příliš neprospívá. Substrát volte humózní, výživný a udržujte ho neustále vlhký. Nebojte se použít velkou a hlavně hlubokou podmisku, ve které klidně může pořád stát voda. Zálivku neomezujte ani v zimě. Právě v době, kdy rostlinka nemá příliš světla a okolní teplota se pohybuje okolo 8–12 °C, totiž začne narůstat a vytvářet krásné listy.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení