Jako léčivá bylina se díky obsahu vitaminu C používá při celkovém vyčerpání organismu a při oslabené iminite. Česnekopažitka podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, příznivě ovlivňuje ledviny a játra. Je účinná i proti střevním parazitům a snižuje krevní tlak. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek. Lístky této pažitky se přikládají i na štípance od hmyzu. Sníst se dá prakticky celou rostlina. Křehká nať zvýrazní chuť pomazánek, salátů, polévek, vaječných pokrmů, hodí se na brambory, pod maso, nebo prostě na chleba s máslem či sádlem. Drobné cibulky se používají jako mnohem chuťově jemnější náhrada stroužků česneku. Čínská pažitka se přidává až těsně před dovařením pokrmu nebo do syrových jídel. Dlouhým vařením totiž ztrácí svou specifickou vůni i chuť.
Domácí česnekopažitkové pesto
250 g česnekové pažitky nahrubo nakrájíme, přidáme 5 g soli a 160 ml kvalitního, nejlépe zastudena lisovaného oleje a vše rozmixujete dohladka tyčovým mixérem. Slunečnicová semínka (50 g) umeleme a přimícháte k pestu. Nakonec vnícháme 60 g najemno strouhaného parmazánu.