Panel uživatele

Rybíz černý - TITANIA (Ribez nigra) keřovitý

Rybíz černý - TITANIA (Ribez nigra) keřovitý

Hodnocení produktu: 5/5 (1x)

Vaše hodnocení:

Pozdní, odolná, bohatě plodící odrůda černého keřového rybízu vyšlechtěna ve Švédsku, dozrává v polovině července. Chuť je sladkokyselá. Odrůda není náročná na stanoviště, nevhodné je pouze suché nebo naopak zamokřené stanoviště. Hrozen je delší s velkými ploše kulovitými bobulemi, dužnina je sladkokyselá, aromatická. Sklízí se v polovině července. Odolnost je vysoká proti napadení americkým padlím i proti rzi vejmutovkové. Lze ji bez problému pěstovat v nížinách i v podhorských a horských oblastech.

70 Kč

Dostupnost: Vyprodáno

Bobule všech rybízů obsahují vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6, provitamín A, vápník, železo, mangan, draslík, zinek. Černý rybíz obsahuje 3x více vitamínu C než červený a bílý, navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn, používá se tedy při ateroskleroze (zvápenatění tepen), křečových žilách, hemeroidech, křehkosti a lámavosti cév.

Šťávy z červeného i černého rybízu snižují horečky a celkově posilují, proto jsou vhodné při nachlazení a chřipkových onemocněních, v rekonvalescenci po delší nemoci a nebo prostě jenom tak - jako prevence a zdravé pití pro děti a starší lidi. Plody také díky obsahu antokyanových barviv a provitamínu A příznivě ovlivňují zrak, jsou užitečné při šerosleposti nebo unavených očích.

Listy pomáhají kontrolovat tělesnou hmotnost, hubnutí. Podporuje normálný stav kloubú, svalů, celého organismu, vylučování vody z těla. Je antioxidant, osvěžuje tělo, vhodný při stresu a námaze. Nejvíce účinné jsou mladé listy, které se zrovna rozvíjejí z pupenů. Z těch můžeme připravit i tinkturu. Pokud ale nechceme narušit vývoj plodů, můžeme listy sbírat až v červenci po uzrání a sklizení plodů, potom je používáme do směsi s jinými bylinkami spíš jako podpůrný lék.

Nálev z listů - 2 kávové lžičky zalijeme 1/4 1 vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat, pijeme 2-3x denně. Používáme mladé listy.
Nálev z plodů - 2 kávové lžičky zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme přejít var a 15 minut vyluhovat, pijeme 3 šálky denně.

Je opadavý keř vysoký v rozmezí jednoho až dvou metrů. Je tvořen ze vzpřímeně rostoucích větví, které nesou zelené listy. Nazelenalé hroznovité květenství je poměrně nevýrazné. Plody jsou červené barvy s vysokým obsahem vitamínu C. Jsou mírně nakyslé a jsou uspořádány v dlouhých hroznech. Používají se převážně k přímému konzumu, k výrobě sirupů a marmelád. Plody se vytvářejí převážně na letorostech, proto je dobré je po sklizni seříznout, aby daly šanci nově vyrůstajícím. Na pěstování jsou keře rybízu poměrně nenáročné. Dobře se jim bude dařit na slunném nebo polostinném stanovišti a přiměřeně vlhkých, živných půdách. V našich podmínkách plně mrazuvzdorný.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení