Jujuba je známá také pod lidovým názvem čínská datle. Její odborný název ale zní cicimek čínský (Ziziphus jujuba). Tento strom pochází původem z Číny a od září až do pozdního podzimu poskytuje sladké oválné plody, podobné datlím. Mají sladkokyselou chuť a široké využití v kuchyni. Jsou to také zdravé plody s neobyčejnými účinky. A to nejlepší na nich je, že si je můžeme vypěstovat také u nás.
Plody jujuby můžete jíst jen tak – mají totiž velice příjemnou chuť. Často se z nich ale připravují také džemy, marmelády, sirupy či dětské výživy. V Číně se plody přidávají do rýže, pečiva a kaší. Nezralé plody se nakládají do octa nebo soli. Při teplotě kolem 10 °C vydrží i dva měsíce ve velmi dobré kvalitě, proto jsou vhodné ke skladování. Chutné jsou také kandované nebo sušené – svým vzhledem i chutí totiž připomínají klasické datle. Uleželé čerstvé plody se podávají jako jednohubka k vínu.
Plody jujuby jsou obzvláště bohaté zejména na vitamín C. Kromě něj ale obsahují i vitamín B, karoten, přírodní cukry. Z minerálních látek jmenujeme vápník, fosfor, železo, hořčík, mangan, zinek, sodík, měď, kobalt a jód. V Indonésii se používají také listy rostliny podobným způsobem jako listová zelenina. V Číně listy krmí dobytek či bourec morušový.
Bohatý obsah plodů slibuje mnohé zdravotní účinky. Plody se například užívají na podporu a budování imunity. Taktéž se podávají při kašli a nespavosti. Dokážou pomoci při revmatických bolestech i problémech s trávením. Tradiční medicína doporučuje tyto plody pro kojící matky, protože prý chrání před ztrátou mateřského mléka. Plody taktéž snižují krevní tlak a ulevují od bolesti jater, močového měchýře či ledvin. V Číně se pro léčivé účinky využívají také listy, ze kterých se vyrábí oční kapky či lék ke snížení horečky.