Původ a rozšíření: Tato zajímavá rostlina roste v široké oblasti Asie, Evropy, Afriky i Austrálie.. Kotvičník lze velmi dobře pěstovat a množit i v našich klimatických podmínkách. Dobře roste ve volné půdě, kde bezproblémově dozrávají semena, které v půdě přezimují a na jaře klíčí.Obsahové složení této byliny je zcela mimořádné.Celá rostlina obsahuje především sapogeniny –chlórgenin, gitigenin, diosgenin, ruskogenin, trogoghenin a další, alkaloidy harman a harmin, bioflavonoidy, glykosidy, flavonoidy, třísloviny, pryskyřice
Nejčastěji se užívá nať, která se sklízí v průběhu celé vegetace. Nať, případně kořeny po sklizni, lze též naložit na 3 až 4 týdny do alespoň 40%alkoholu při pokojové teplotě v temnu a užívat jako tinkturu, polévkovou lžíci jedenkrát denně. S ohledem na obsah alkaloidů není droga vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy. Informace jsou čerpány z knihy prof. Ing Pavla Valíčka Rostliny pro zdravý život (2007) a z Encyklopedie moderního bylinářství II díl J.A.Zentrich 2009.
Užívání: Státní zdravotní ústav pro kontrolu léčiv v Praze doporučuje 1g maximální denní dávku 2g, v případě,že je dávka 100% využita,musel by se tady zkonzumovat i zbytek z hrníčku po vypití,možné je též pokusit se sušenou nať rozemlít na prášek,ten zamíchat do nápoje čí jogurtu,takto je příprava nejjednodušší a ze zbylého hrubého podílu ze mletí udělat čaj či tinkturu. Při přípravě odvaru z nati se doporučuje bylinu vařit asi 30 minut, pro lepší vyluhování obsahových látek se může přidat jako rozpouštědlo trochu másla či oleje (pokud se vám to nebude ošklivit), v 0,5 l vody a pak, konzumovat ve dvou až třech dávkách během dne, při nedostatku času, není chybou, vypije-li se odvar najednou. Může se též udělat výluh,stanovená dávka kotvičníku se zalije vroucí vodou, nechá se přiklopený 4-6 hodin vylouhovat, po té se konzumuje jako čaj. Laboratorní testy neprokázaly toxicitu ani žádné negativní účinky kotvičníku na lidský organismus. Zentrich doporučuje až 6g denně. Informace a sazenice k zakoupení najdete na našem eshopu v oddělení Sazenice léčivých bylin. Rozsáhlé a velmi zajímavé jsou informace v knížkách, které nabízíme na našem webu od pana Prof. Valíčka kniha Rostliny pro zdravý život a Léčivé rostliny třetího tisíciletí. O bylince píše ve svých knihách i bylinář Zentrich, Janča a další..