Paprika Křovitá, Cayenský Pepř neboli Chilli (Capsicum frutescent)Pěstování papriky křovité neboli čili paprikyPaprika křovitá je obecně označována jako čili (chillies). Tyto papriky jsou jasně červené, podstatně menší než plody u sladké papriky. Sušením se barva mění na tmavočervenou až oranžově-červenou. Suší se obvykle na slunci a získávají přitom svraštělý vzhled. Mletím sušených plodů papriky křovité se získává kajenský pepřPoužití papriky křovitéRostlina pochází z tropické Ameriky. Dnes je pěstována ve většině tropických států, nejvíce v Indii a Thajsku. Přestože jde o vytrvalý keř, dorůstající v tropických podmínkách výšky až přes 1 metr, dá se v Evropě pěstovat ve sklenících jako jednoletá rostlina. V tropech se polní kultury obnovují každým třetím až čtvrtým rokem.Plody obsahují až 0,55% palčivého kapsaicinu, což je 20krát více než plody papriky roční. Některé jsou tak ostré, že mohou způsobit při pouhém dotyku podráždění kůže. Proto musí Evropané toto koření používat jen velmi opatrně a v malých dávkách. Celé plody přidáváme do nakládané zeleniny, mleté koření je nezbytnou ingrediencí curry-powder,omáčky tabasco, se připravuje zavařením nasekaných plodů do slané vody nebo octa. Chilli je typickým kořením jihoamerické kuchyně se širokým spektrem použití - masa, ryby, mušle, polévky, omáčky, vaječné a zeleninové pokrmy.