Květy jsou také jedlé, jejich využití je ale spíše věcí estetiky a vzhledu připravených pokrmů. Listy pažitky se stříhají a nejlépe ihned používají nejčastěji jako koření.Listy pažitky lze sušit, ale platí pro ně to samé co pro bazalku. Sušením se znehodnocují aromatické látky.Pažitku lze uchovat v dobře těsnící nádobě v chladničce nebo v mrazničce. Suší se zejména okolíky květů, které se používají do salátů. Pažitka vytváří trsy, pěstuje se většinou na okraji záhonu, na propustné humozní půdě. Stanoviště slunné i polostinné. Po několika letech se trs rozroste tak, že začne utiskovat sousední rostliny. V tu dobu je potřeba trs vyrýt, rozdělit a zasadit na jiné místo. Před zimou je vhodné odkopnout část trsu a zasadit ho do květináče pro pozdější pěstování na okenním parapetu. Pažitka je už na první pohled cibulovinou. Je trvalka rostoucí v trsech, které se s přibývajícím časem významně rozšiřují. Její duté, hladké kulaté listy dorůstají délky 20 - 40 cm a mají mírné cibulové aroma. Pažitka kvete růžovými až růžovofialovými květy, nahloučenými na vrcholku květního stonku do kulovitého okoličnatého květenství. Kořínky vyrůstají z malých nevýrazných cibulek. Pažitka roste i divoce v přírodě, především na vlhkých místech.