Dvouletá petržel zahradní, původem z jižní Evropy, ve střední Evropě zdomácněla. Ve středověku byly více oceňovány její léčivé účinky. Staří Řekové věnci z petržele zdobili hlavy vítězů uměleckých a sportovních her konaných na počest boha moří Poseidona. Z růžice listů vyrazí druhým rokem asi metrový, dutý, rýhovaný, v horní části rozvětvený stonek, který na konci rozkvete drobnými žlutozelenými kvítky v paprsčitých okolících. Kadeřavé nebo hladkolisté odrůdy se slabšími kořeny jsou určeny pro sklizeň zelených listů.Dvouletá petržel zahradní, původem z jižní Evropy, ve střední Evropě zdomácněla. Ve středověku byly více oceňovány její léčivé účinky. Staří Řekové věnci z petržele zdobili hlavy vítězů uměleckých a sportovních her konaných na počest boha moří Poseidona. Z růžice listů vyrazí druhým rokem asi metrový, dutý, rýhovaný, v horní části rozvětvený stonek, který na konci rozkvete drobnými žlutozelenými kvítky v paprsčitých okolících. Kadeřavé nebo hladkolisté odrůdy se slabšími kořeny jsou určeny pro sklizeň zelených listů.Nároky a rozmnožování: petržel nejlépe roste v propustné výživné půdě, která není čerstvě vyhnojena. V kyselých a mokrých půdách živoří. Polostín snáší lépe než plné slunce. Chudé půdy přihnojte jen kompostem. Vysévá se na přelomu února a března do řádků vzdálených 20 - 30 cm a po vzejití se vyjednotí na vzdálenost 10 - 15 cm. Péče: včas plejte a kypřete půdu v řádcích. Sklizeň a zpracování: listy sklízejte k okamžité spotřebě nebo ke zmrazení. Listy se suší ve stínu nebo v sušičce do 40 °C. Drogou je nať a semena, tato nemá jedlý kořen.Je oblíbené kuchyňské koření do polévek a mnoha dalších jídel. Zelenou petržel přidávejte do pokrmů krátce před dokončením. Čaj pomáhá při nemocích ledvin a močového měchýře. V těhotenství ve větším množství škodí.Používá se pro léčení ran, zpevnění dásní – paradonoze, obsahuje provitamín A – zlepšuje zrak. Podporuje chuť k jídlu, působí žlučopudně, močopudně, je ženské afrodisiakum uznávané hlavně v Bělorusku., mírně tonizuje srdce. Nesmí se podávat při poškození ledvin, při glomerulonfritidě – chronickém zánětu ledvinových klubíček. Semena se dávkují tak, že se půl lžičky macerují půl lžičky čerstvě drcených semen v 400ml vody, scedíme a pijeme 4x po 100ml přes den. Odvar je připravuje z 5g čerstvě drcených semen, povaříme 2 minuty v 250ml a necháme 10minut vyluhovat, přecedíme a dáváme 2 až 3 hodiny 1 polévkovou lžíci. Z listů připravujeme nálev obvyklým způsobem a pijeme 4x asi po 100ml.Čerstvou šťávu připravujeme 3-4x denně 1 polévkovou lžíci. Maximální dávka na jedno použitý by neměla překročit 50-60ml.Ve vyšších dávkách by mohla poškodit děti, těhotné a kojící ženy. Poškozuje játra, ledviny, mohou vznikat halucinace i epileptický záchvaty. Syrová šťáva podporuje funkci nadledvinek, zánět zrakového nervu, vyvolává chybějící menstruaci. Nepřekračovat denní dávku 40g šťávy. Ideální kombinace je se šťávou z mrkve a červené řepy.