Tento německý kultivar rozmarýnu je plně mrazuodolný i v našich pomínkách!!!Doporučujeme ho vysadit včas, aby do zimy řádně zakořenil na teplé, slunečné a chráněné místo, které je hlavně v zimě spíše suché. Je vhodná pro jistotu i zimní ochrana..Mladé větvičky a listy stále zeleného rozmarýnu mají bleděmodré květy, které na slunci, především v zemích u Středozemního moře, krásně voní a dosahují výšky až 3 m, jsou zpracovávány na intenzivně vonící kořeněný olej.Rozmarýn se dá použít také sušený, a to jako čaj nebo přísada do koupele a samozřejmě i jako koření.Rozmarýn má velmi intenzivní aromatickou vůni a pryskyřičnou, lehce hořkou chuť, která připomíná kafr a eukalyptus. Na základě této své podobné vůně je rozmarýn používán jako náhražka kadidla a byl také součástí prvních destilovaných parfémů, ve kterých se kombinují éterické oleje a alkohol.Směs se jmenovala podle maďarské královny Elizabety „maďarská voda". Legenda praví, že jeden poustevník dal královně tuto „vonící vodu" a ujistil ji, že tím její krása bude zachována až do její smrti. Důkazem toho nám může být skutečnost, že ji polský král žádal o ruku v jejích dvaasedmdesáti letech. Ostatně i kolínská voda obsahuje stále rozmarýnový olej. Hlavní účinné látky rozmarýnu jsou jak terpeny a kafr, tak glykosidy, saponin a cholin, které přispívají ke zvýšení krevního tlaku.V aromaterapii se rozmarýn doporučuje jako povzbuzení pro nervy a mozek.Ale také jako čaj, rozmarýnové víno a jako přísada do koupele má osvěžující účinky a povzbuzuje - nejen mozek, ale i celé tělo.V našem klimatu je nejjistější pěstovat rozmarýnu jako přenosnou rostlinu. Rozmarýna prospívá na slunečném stanovišti, v propustné hlinito- písčité zemině. Do květináče je doporučována drenáž ,aby nedošlo k zamokření kořenů a následném uhnití,především v zimním období. Zimujeme ji světlém místě,s minimální teplotou 2°C. Krásně se tvaruje vyštipováním větviček i jako bonsaj. V době vegetace přihnojujeme dvakrát do měsíce. Více informací o jejím pěstování jako pokojovky v domácích podmínkách, zpracování, účincích si můžete přečíst v naší knize Pokojovky pro zdraví a na talíři, nebo Koření od pana Prof Pavla Valíčka, které nabízíme na našich stránkách.