Roste divoce na slunných, skalnatých stráních v oblastech kolem Středozemního moře. Ve střední Evropě se vyskytují jen rostliny pěstované. Intenzivně voní a obsahuje účinné látky, které jsou obsaženy také v tymiánu a eukalyptu. Již dlouho se považuje za psychofarmaka a dokonce i za afrodisiaka. Již od starověku se Saturejka používá ke kořenění masa, salámů jakož i luštěnin. Oba druhy saturejky zahradní (letnička) i hosrká (mrazuodolná trvalka) podporují trávení a i těžká jídla ze zvěřiny jsou díky působení tohoto koření lépe stravitelná.Do slavné kytičky z bylinek francouzské kuchyně, do Bouquet garni, patří vedle petržele a bobkového listu i větvička saturejky. Jako čerstvé má toto koření zajímavou, jen lehce peprnou chuť. Sušená saturejka chutná ostřeji.Čerstvé listy a větvičky můžete uřezávat kdykoliv. Krátce před květem a během květu je aroma nejsilnější. V tuto dobu se saturejka sklízí ve větším množství, váže se do kytic a zavěšuje k sušení. Teprve při přípravě jídel se mele nebo rozemne.Existují různé druhy saturejky. U nás se pěstuje většinou jednoletá Saturejka zahradní ( Satureja hortensis ) nebo i víceletá Saturejka horská ( Satureja montana ).Mrazuvzdornost: plně mrazuvzdornáPěstování:Saturejka horská vyžaduje lehčí půdu a slunné umístění. Na jaře rostlinu sestříhneme. Sběr natě na sušení provádíme v době květu tj. červen – září (takže možno i vícekrát ročně).Využití:Saturejka se přidává čerstvá, nebo sušená jako koření do řady pokrmů, pro své účinky se osvědčila zejména do takových jídel, která způsobují nadýmání.Dále má účinek proti průjmový, protizánětlivý, mírně močopudný, snižuje krevní tlak, příznivě působí při průduškovém astmatu.
Více informací o jejím zpracování, účincích si můžete přečíst v knize pana Prof Pavla Valíčka Koření, kterou na stránkách nabízíme.