Čeleď zázvorovité. Popis botanický kardamovník či kardamon je členem rodu zázvorovitých rostlin. . Bylina vyrůstající z oddenků dorůstá ve své domovině výšky 2 m, u nás však jen okolo 50-60cm. Je to vytrvalá rostlina. Svůj domov má v Kardamonských horách v Indii, na Srí Lance nebo vTanzanii. U nás ji pěstujeme jako pokojovou rostlinu. Používáme pokojový substrát asvětlé slunečné stanoviště, kde však není úpal. V létě ho můžeme dát na venkovní stanoviště, chráněné, ale stinné. Nádobu volíme větší, amon se hodně rozrůstá. Zemina má být výživná, propustná, zaléváme tak, aby zemina byla vlhká, ale ne přemokřená. Hnojení dvakrát měsíčně kapalným hnojivem. Přesazování na jaře, jinak dle potřeby. Množení- dělením trsů, případně semeny. Škůdci - molice. Užívanou částí rostliny jsou oddenky, plody a semena, případně éterický olej z nich vylisovaný. Tobolky jsou cenným kořením. Mleté koření se nazývá kardamon a je součástí indickéhokari koření. Tamnější obyvatelé s ním ochucují kávu, likéry nebo moučníky. Semena osvěžují dech.Semena podporují trávení, stimulují organismus, oddenek zahání únavu a horečku. Používanou částíjsou hlavně usušená aromatická semena, ze kterých se získává éterický olej, nebo jsou umleta naprášek. Mletý kardamom je pak součástí indického kari, různých sladkých pokrmů, používá se vcukrářství, pekařství a uzenářství. V arabských zemích je kardamom přidáván do čaje a kávy, ve kterémi tedy velmi chutná. Káva se špetkou kardamomu, vařená v džezvě, je opravdová chuťovka. Vespecializovaných obchodech s kávou lze také již zakoupit mletou kávu s přídavkem kardamomu adalších koření pod názvem Africká káva.Sběr a úpravaÚčinné látky Terpeny, eterické oleje, 1,8-cineol,alfa- pinen, beta-pinen, alfa-terpineol a jeho acetát,borneol, geranio a jeho acetát, limonen, linalol a jeho acetát, myrcen, nerolidol, p-cymen, sabinen,karboxylové kyseliny oleová, palmitová, stearová, linolová, vitamíny tiamin, riboflavin, niacin.
Více informací o jejím pěstování jako pokojovky v domácích podmínkách, zpracování, účincích si můžete přečíst v naší knize Pokojovky pro zdraví a na talíři, a v knize pana Prof Pavla Valíčka Koření, které na stránkách nabízíme a na našich stránkách.