rod Lamiaceae (hluchavkovité)
Tato velmi krásná a dekorativní rostlina pochází z Číny a Indie, kde se vyskytuje ve výškách asi 1 200 m. Dorůstá výšky přibližně jednoho metru, listy připomínají "nablýskanou hluchavku temně fialovou", květy jsou nenápadné, fialové. Již celá staletí se tato bylina používá v čínské medicíně. Nyní to může být použito jako účinná cesta ochrany před potravinovou citlivostí. Tuky obsažené v oleji této byliny se vyznačují vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin. Kromě účinku na zdraví má perilla kvůli citronové nasládlé chuti zajímavé využití v moderní kuchyni. Rostlina může být použita obdobně mnohostranně jako bazalka, nejčastěji do pokrmů z ryb či masa. V Japonsku byl proveden výzkum zeleniny s imunoregulační schopností. Experimenty in vivo a in vitro ukazují, že mezi 18 druhy zeleniny perilla (a zázvor) vykazovaly největší schopnost v redukci tzv. cytokyninu a jeho aktivity, Obsahové látky jsou to např. alfa pinen, karyophyllen, myristicin, beta sitosterol, apigenin, fenylpropanoid a některé další bioflavonidy, které působí jako protizánětlivé složky. Pěstuje se podobně jako víceleté bazalky. Roste-li perila na teplém osluněném místě v kypré, na humus bohaté půdě, poutá její černofialové zbarvení pozornost v bylinkovém i v květinovém záhonu stejně jako na terase. Perila se vysévá od března ve skleníku nebo od června na venkovní záhon. Při teplotě 20 °C semena vyklíčí do 14 dnů. Sklízí se až do pozdního podzimu. Doma ji lze nechat přezimovat při teplotách nad 10 stupňů s omezenou zálivkou nebo ji pěstujeme jako letničku. vytváří velké množství semen. Je i zelená forma perily, ale jako léčivější je uváděna červená.