Čeleď cistovité (Cistaceae)PopisKeře mají jednoduché , vstřicné listy s žlaznatě chlupatými listy. Listy jsou řapíkaté, vejčité, eliptické nebo obvejčité, 1,5 -7cm dl., s okrajem často podvinutým. Žilnatina na líci vmáčklá, rub listu plstnatě chlupatý, šedozelený. Květy jsou pravidelné pětičetné, s četnými tyčinkami, volnými korunními lítky a svrchním, pětipouzdrým semeníkem. Plodem je tobolka s přitisklým, vytrvalým kalichem. Keře jsou silně větvenéJe to divoce rostoucí vytrvalá rostlina, která dorůstá výšky 30cm až 150 centimetrů, je stálezelená , jejíž větve jsou pokryté bílými chloupky. Listy jsou oválného tvaru. Pronikavě vonící květy jsou růžové až fialové lila barvy 4-6cm s oranžovými tyčinkami, na vrcholu větvičky vyrůstá jednotlivě 1-7kvítků. Délka stopek 3-15mm. Plodem je tobolka, vejcovité, špičatá 7-10mm. Je to velmi proměnlivý druh s několika poddruhy nejznámější je Cistus incarnatus creticus.Výška 03-1,5m, vytrvalá. Kvete duben-červen.Původem pochází z Turecka, ale je rozšířen v celé oblasti Středomoří, krom Francie a ma jihu Iberského poloostrovaDoporučené umístění. Přenosná rostlina, v létě ji umístíme na slunečné stanoviště a na zimu ji před příchodem mrazů ji uklízíme do bezmrazé místnosti. Preferuje slunné stanoviště a mírně vlhkou půdu s vyšším obsahem hořčíku. Listy při teplotách nad 0 oC na zimu neopadávají.Zemina/substrátHumozní , lehčí substrátZálivkapřiměřenáHnojeníjedenkrát týdně v době plné vegetace zálivkouPřesazovánína jaře před nástupem vegetaceTvarováníMnoženívýsevem, řízkovánímŠkůdcimoliceUžívaná část/drogaDrogou jsou listy a květy.Sběr a úpravaJako rostlinná droga se používá drcená nadzemní část rostliny, nejčastěji jen květy a listy. Většinou se z ní připravuje čaj, který je možný dosladit medem a dochutit citronem. Také bývá součástí lihových tinktur.Čaj ze skalní růže má velmi výraznou chuť a je hodně aromatický.V létě je osvěžující vychlazený s mátou a kostkami ledu.Na jeden šálek použijte 1-2 čajové lžičky (asi1- 2 g) cistu šedavého, zalijte vroucí vodou, nechejte 5-7 minut louhovat a následně sceďte.Účinné látkyJako hlavní účinné složky jsou uváděny polyfenoly. Polyfenoly jsou důležité pro své antioxidační působení (neutralizace) proti volným radikalům, které náš organismus ohrožují z okolního prostředí.